Vragen en antwoord over inductiekookplaat en elektra

Wat is een inductiekookplaat?

Een kookplaat die gebruikt maakt van elektriciteit in plaats van gas om te koken. Hierbij wordt vaak onderschat hoeveel stroom. Wanneer een kookplaat meer stroom vraagt dan je via je elektra kan aanleveren zal de kookplaat niet werken.

Hoeveel stroom vraagt een inductiekookplaat?

Dit verschilt per inductiekookplaat. In de informatie van de kookplaat wordt dit we altijd vermeld. Soms kan een kookplaat nog net op de huidige groep, echter moet je je afvragen of dit verstandig is. De groep levert namelijk ook elektra voor de oven en/of kokend water kraan. Wanneer dit alles op dezelfde groep zit zal de stroom uitvallen wanneer het tegelijk gebruikt wordt. Iets wat bij het koken natuurlijk snel kan gebeuren. De nieuwere type kookplaten vragen vaak een aparte perilex aansluiting vanwege het hoge vermogen, hoe beter de aansluiting hoe meer vermogen en dus hoe sneller je kookplaat zal werken.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanleggen van een inductie kookplaat?

Laat een professional kijken naar de stroom. Zelfs leveranciers van keukens plaatsen pas als de stroom geregeld is en adviseren hiervoor een professional. Het laatste wat je wil is dat het incorrect aangesloten is en je keuken opengebroken moet worden om de stroom alsnog goed te leggen. Bereken of laat de hoeveel stroom die maximaal nodig is berekenen. Zo heb je een beeld van wat er moet gebeuren qua werkzaamheden.